Guvernul României a căzut vineri după votul organizat în parlament asupra moţiunii de cenzură, la numai două luni după ce a fost instalat, ceea ce atrage perspectiva mai multor luni de agitaţie politică şi ridică întrebări în legătură cu programul său de austeritate, relatează Reuters.
Al doilea stat cel mai sărac din Uniunea Europeană a tăiat salariile şi a crescut TVA pentru a aşeza economia pe baze mai solide, dar austeritatea a îngreunat redresarea economică, iar acum l-a răsturnat pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu, la numai două luni după ce a fost instalat.
Moţiunea de cenzură a fost susţinută de 235 de parlamentari, pentru căderea guvernului fiind nevoie de 231. Acest rezultat-surpriză, împreună cu votul de încredere care va avea loc mai târziu în cursul zilei la Praga, subliniază nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate chiar şi în ţări care nu fac parte din zona euro, marcată de criza datoriilor, notează Reuters.
Preşedintele Traian Băsescu, un aliat apropiat al lui Ungureanu, trebuie să numească un premier nou, care va trebui să obţină susţinerea parlamentului. Acest proces s-ar putea dovedi dificil, date fiind divizările dintre partide, şi ar putea dura mai multe luni până să fie instalat un nou guvern.
Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional este crucial pentru menţinerea încrederii investitorilor, iar o situaţie incertă va pune sub semnul întrebării continuarea lui. Moneda naţională leul, despre care traderii spun că este de regulă susţinută de banca centrală, a scăzut sensibil după vot.
Uniunea Social-Liberală (USL), o alianţă de stânga fragilă, dispune de un sprijin de peste 50% în sondajele de opinie şi este considerată favorită în perspectiva alegerilor legislative care sunt prevăzute în noiembrie.
Dacă parlamentul nu-i va acorda susţinerea noului premier care va fi numit, ar urma să fie organizat un