Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete,
Prefaţă, schiţe de portret, concepţie şi coordonare editorială de Ioana Pârvulescu
, Ilustraţii de Mihail Coşuleţu,
Bucureşti, Editura Humanitas, 2012
A-i aduce pe „intelectuali la cratiţă” e una dintre ideile inedite, marca Ioana Pârvulescu, cu care eseista şi scriitoarea îşi scoate, aşa cum îi este obiceiul, cititorul din habitudinile de lectură şi de gândire. De aici derivă şi construcţia în sine a cărţii, foarte reuşită, îmbinând poveştile a douăzeci de scriitori şi artişti cu reţete culinare variate, într-un mod care confirmă încă o dată apartenenţa gastronomiei la cultură. Cum în lumea noastră preocupările intelectuale sunt bănuite de futilitate, sintagma percutantă şi derutantă totodată care alătura intelectualii şi cratiţa a prins la presa cotidiană şi la blogosfera românească, astfel că într-un timp scurt de la publicarea cărţii au apărut mai multe articole despre volumul în chestiune şi despre lansarea acestuia. Previzibil însă, majoritatea comentatorilor s-au mărginit a se minuna că şi intelectualii mănâncă, în loc de a se hrăni cu ambrozie probabil, tonul articolelor fiind în linia: „oho, Cărtărescu sau Liiceanu au povestit ce le place/ nu le place să mănânce!” Ce au ratat jurnaliştii noştri a fost tocmai savoarea poveştilor, plăcerea de a povesti despre felurile preferate în copilărie, pe care le făcea mama sau bunica, despre dichisul meselor în familie, despre cum gătea un scriitor sau altul în adolescenţă în compania vreunei mătuşi, despre farmecul bucătăriei sofisticate sau, dimpotrivă, despre savorile simple ale mâncărurilor făcute din puţin.
Intelectualii care au acceptat provocarea Ioanei Pârvulescu nu spun doar poveşti din bucătărie, ci poveşti de viaţă. Citind despre mâncăruri, aflăm indirect cum se trăia în interbelic în case de intele