Guvernul Ungureanu a căzut după o viaţă scurtă, intensă şi agitată de numai două luni şi jumătate. A fost o lovitură nemeritată, încasată de un prim-ministru tânăr, care decontează toate neghiobiile unei clase politice nevertebrate.
Mihai Răzvan Ungureanu a simţit astăzi ce înseamnă politicianismul. Iar responsabilitatea nu este a sa, ci a şefilor de partid care au promovat în Parlament personaje cu caracter gelatinos.
Ce urmează? Acum, jocul se mută la Cotroceni. După consultarea partidelor parlamentare, preşedintele Traian Băsescu va face o propunere de prim-ministru. Aici e cheia: cum va juca Băsescu? Va forţa în continuare pe mâna lui Ungureanu (o dată?, de două ori?), va propune un guvern sută la sută tehnocrat (cu ce susţinere parlamentară?), va merge pe mâna unui cabinet de uniune naţională (cu ce şanse?) sau va pune cartoful fierbinte al guvernării în braţele lui Victor Ponta?
Cert este că Guvernul Ungureanu va rămâne la Palatul Victoria cel puţin pentru următoarele 45 de zile. Există însă şi varianta de a continua să guverneze, cu atribuţii reduse, până la alegerile parlamentare programate la termen, în luna noiembrie.
Este puţin probabil să avem alegeri anticipate. Dacă s-ar întâmpla aşa ceva, mandatul noului Parlament ar fi unul extrem de scurt, de mai puţin de jumătate de an, pentru că în noiembrie am merge din nou la vot. Cum USL are cele mai mari şanse de a câştiga anticipatele, am avea o rundă de alegeri organizată de Guvernul Ungureanu (cea din vară) şi alta, probabil, de Guvernul Ponta (cea din toamnă). Şi aici încep întrebările. Riscă Traian Băsescu să lase alegerile din noiembrie pe mâna USL? Riscă PSD şi PNL să se erodeze la guvernare, timp de câteva luni, într-o perioadă critică, periclitându-şi şansele de a câştiga alegerile din toamnă?
Toate calculele ar putea fi date peste cap de anunţul făcut ieri de Kelemen Hunor