ENERGIE CU ACE
- medic primar, cu competenta in acupunctura si medicina ayurvedica -
"Daca vrem sa ne echilibram ficatul, trebuie sa folosim culoarea verde si alimentele cu gust acrisor"
- Pentru o multime de oameni, bucuriile primaverii sunt subminate de tulburari legate de sanatate: oboseala, astenie, nevroze, stari de slabiciune si ameteala. Ne confruntam cu o dereglare a energiei vitale? In calitatea dvs. de specialist in terapiile orientale, ce explicatie aveti pentru aceste manifestari?
- Organismul nostru este conceput astfel incat sa consoneze cu ritmurile naturii, iar medicina chineza considera ca fiecare anotimp are un anumit tip de energie care este corelat cu un anumit organ. Primavara este anotimpul ficatului si al vezicii biliare. Tot acum suntem influentati de culoarea verde si de gustul acru. In aceasta perioada, daca vrem sa ne echilibram ficatul, trebuie sa folosim culoarea verde si alimentele cu gust acrisor. Nu intamplator, fructele si legumele care apar primavara sunt acrisoare - ele stimuleaza energia ficatului. Si nu degeaba verdele este culoarea care ne bucura privirea, in fiecare primavara...
In medicina chineza, ficatul si vezica biliara sunt organe pereche, care au foarte multe implicatii in functiile organismului. Vezica biliara are o legatura directa cu temperamentul individual si este raspunzatoare de curajul de a lua decizii, deci este implicata in orice stres care agreseaza organismul si are o reactie de raspuns la acest stres. Atunci cand este obosita, vezica biliara da dureri de cap, ameteli, palpitatii, arsuri la stomac, tulburari de trazit intestinal, dureri de coloana, plus probleme digestive (greata, voma etc.). Ficatul obosit are, si el, manifestari distincte. In momentul cand avem crampe musculare, ne dor muschii, avem spasme toracice si tresariri, inseamna ca deja am atins prim