Capitala Georgiei este un oraş al contrastelor, pe care Monitorul de Cluj vă invită să-l descoperiți.
Monitorul de Cluj vă invită într-o călătorie imaginară în Georgia şi în capitala Tbilisi, văzute prin ochii fotografului clujean Tiberiu Crişan, stabilit în Bucureşti de câţiva ani, şi a unei echipe RFI România.
Clujeanul Tiberiu Crişan a fost fotograful RFI pentru o serie de trei reportaje despre educaţie, sănătate şi mediu din Georgia. Jurnaliştii RFI şi fotograful clujean au petrecut în Georgia mai puţin de cinci zile, de aceea Tiberiu Crişan ţine neapărat să sublinieze că „impresiile mele despre această ţară sunt superficiale. Am petrecut acolo mai puţin de cinci zile, foarte pline, e adevărat, dar insuficiente, cred, pentru o părere « cu greutate »”. Cu toate acestea, clujeanul a reuşit să creeze o imagine suficient de puternică, sugestivă şi convingătoare astfel încât oricine citeşte povestea experienţei lui din Georgia se transpune cu uşurinţă în lumea din fostul stat URSS.
Călătoria imaginară începe în capitala Georgiei, Tbilisi, un oraş cu o populaţie de 1.345.000 locuitori. Tiberiu Crişan spune că este un oraş al contrastelor cu blocuri sovietice familiare românilor, zone cu case vechi de un secol, degradate şi fragile, clădiri moderne de sticlă şi statui – multe statui. Plus o veche cetate pe unul din dealuri, un enorm palat prezidenţial pe un altul şi o uriaşă catedrală recent construită.
„Între ultimele două clădiri distanţa la pas e de nici 10 minute, timp în care treci printr-o zonă extrem de săracă. Pe cât de monumentale sunt Palatul Prezidenţial şi Catedrala Sameba, pe atât de mizere sunt clădirile dintre ele. Stau să cadă, vântul ridică praful în care copiii îşi văd de joaca lor, în vreme ce adulţii pierd vremea în faţa casei, privind curioşi trecătorii străini”, povesteşte fotograful clujean.
El