Moţiunea de cenzură a USL a trecut în Parlament, vineri, după ce au fost înregistrate 235 de voturi “pentru”, faţă de 231 necesare pentru căderea Guvernului Ungureanu. Astfel, Parlamentul retrage încrederea Executivului actual. În continuare, preşedintele Traian Băsescu ar urma să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru.
UPDATE: Votul a fost secret şi s-a exprimat prin bile (albe şi negre). Au votat întâi senatorii şi apoi deputaţii. Rezultatele au fost următoarele: dintre cei 259 parlamentari prezenţi, 248 s-au exprimat prin vot. Patru voturi au fost anulate, iar, dintre cele 239 valabile, 235 au fost pentru moţiunea de cenzură şi 9 împotrivă.
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că este cel care va fi propus de USL pentru a prelua funcţia de prim-ministru.
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în sedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului, la data depunerii. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, mai prevede legea fundamentală.
Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare voturile favorabile ale majorităţii senatorilor şi deputaţilor, adică a 231 de parlamentari, având în vedere că, în prezent, sunt ocupate 460 din cele 471 de mandate.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, în situaţia în care moţiunea de cenzură este adoptată de Parlament, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea abso