"Avea atata forta de convingere, incat schimba constiinta oamenilor"
Parintele Ioan Sofonea are astazi 83 de ani si traieste la Sibiu, alaturi de doamna preoteasa Aurelia Sofonea. Nu o data ne-a mangaiat cu amintirile sale despre marele duhovnic de la Sambata, pe care l-a cunoscut inca din copilarie. S-a nascut si a crescut la Dragus, localitatea fagarasana atat de apreciata de etnografii si muzicologii din echipele de cercetare sociologica ale profesorului Dimitrie Gusti. Contemporan cu oameni de valoare ai neamului romanesc, multi trecuti prin iadul inchisorilor comuniste, Parintele Ioan a avut el insusi de facut fata unor incercari grele.
Darul lacrimilor
"Nu o data, ii curgeau lacrimile in timpul predicii"
In 1946, dupa ce a terminat Scoala de Cantareti "Dimitrie Cuntan" din Sibiu, unde fusese trimis si sustinut financiar de Parintele Arsenie Boca, tanarul Ioan Sofonea a venit la Sambata pe postul de cantaret bisericesc, cu gandul de a ramane definitiv acolo, ca monah.
"Aveam doar 17 ani si nu cunosteam prea multe despre viata calugareasca. Stiam ca este o viata deosebita, de slujire a lui Hristos. Mama s-a bucurat de hotararea mea de a merge la manastire, nu pentru ca n-ar fi avut cu ce ma intretine, ci mai ales pentru ca Parintele Arsenie, care era asa de cautat si vestit, m-a luat sub ocrotirea sa. Tatal meu s-a suparat un pic. Voia sa raman urmasul lui, acolo in sat. Totusi, daca a vazut ca nu oricine m-a chemat, ci Parintele Arsenie, care era un nume, a acceptat".
La manastire era o viata de rugaciune si munca. Randuiala era aproape ca astazi, cu slujbele obisnuite: Vecernie, Utrenie si Liturghie, zilnic. "Veneau multi credinciosi, multi mireni si Parintele spunea: "Mai, ei nu pot sa se scoale la ora 12 noaptea". Asa ca slujbele se faceau dimineata si seara. Peste zi, celor care ramaneau pe-acolo le dadea de