Ca oricare alt premier desemnat, şi Victor Ponta se va bucura de un armistiţiu ce va dura cel puţin până la primele măsuri pe care le va adopta cabinetul său.
Este adevărat că predecesorii prim-ministrului desemnat nu au făcut casă bună cu opoziţia, care a dus un joc mai degrabă distructiv (numit - sigur, cu o anume doză de ironie - democratic) decât constructiv. E greu de găsit un punct marcat din 2009 până acum, cu excepţia celor două moţiuni de cenzură prin care Guvernul Boc şi acum Guvernul Ungureanu au fost demise. Mai trebuie adăugat că susţinătorii ultimei moţiuni sunt parlamentari care nu au dat pe la serviciu anul acesta, dar şi-au încasat lefurile în mod absolut nemeritat. Au existat promisiuni privind donarea acestor bani, însă acte doveditoare vom vedea, poate, abia în campania electorală.
Alegerile vor veni mai curând decât erau prestabilite iniţial, foarte probabil în septembrie, nu în noiembrie. Europa se scufundă din nou în criză, deja câteva dintre ţările vest-europene sunt în recesiune, în vreme ce prognozele de creştere a economiei româneşti pentru acest an sunt revizuite tot mai des în scădere. Cu alte cuvinte, nu e timp de pierdut ...decât dacă noul Guvern va prelua ştafeta iresponsabilităţii, purtată cu mai mult sau mai puţin succes de toate celelalte echipe ministeriale care s-au perindat pe la Palatul Victoria. Ultimul scrutin a atras la secţiile de votare jumătate din numărul alegătorilor. Dacă în lunile următoare noul Executiv va reuşi să trezească speranţele alegătorilor, după cum promite noul premier desemnat, aceştia vor veni în număr mai mare la urne, ceea ce înseamnă că schimbarea a fost nu doar aşteptată, ci şi acceptată de opinia publică. În caz contrar, viitorul nu va suna deloc bine.
Ce va putea face viitorul Guvern? Greu de dat un răspuns mai cuprinzător decât "va pregăti alegerile". Am putea lua în