Pizza, condamnată de nutriţionişti pe motiv că este un preparat de tip junk-food, este benefică sănătăţii bărbaţilor. Aceasta poate ajuta la prevenirea cancerului de proastată. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea Long Island, din New York.
În urma cercetărilor făcute, savanţii americani au constatat că oregano, un condiment folosit la prepararea pizzei are efecte anti-cangerigene, ţinând la distanţă boala care ucide anul peste 10.000 de bărbaţi din Marea Britanie, conform statisticilor citate de Daily Mail.
Condimentul conţine carvacrol, o substanţă care a distrus eficient celulele canceroase de la nivelul prostatei. Mai exact, celulele tumorale care au intrat în contact cu carvacrolul au trecut aproape instantaneu într-o etapă numită apoptoză, adică în faza de „sinucidere celulară", după cum a explicat medicul Supriya Bavadekar, coordonatoarea studiului.
”Ştim că oregano are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii, însă această nouă descoperire, a efectelor anticancer, îl ridică la nivelul turmericului, care este considerat un supercondiment tocmai datorită multiplelor beneficii pentru sănătate”, este de părere specialista.
Deocamdată însă, efectul terapeutic a fost dovedit doar în stadiul de testare de laborator, în cazul cancerului de prostată, iar cercetătorii încearcă să descopere căile precise prin care carvacrolul induce "sinuciderea" celulelor tumorale.
Aceasta nu este prima dovadă care arată că pizza oferă organismului beneficii. O altă cercetare arăta că un alt ingredient de bază în reteţele acestui preparat, respectiv roşia, ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer.
Potrivit savanţilor, roşiile conţin licopen, un puternic antioxidant natural, despre care se ştie că are proprietăţi anti-cancerigene.
Cercetările anterioare au arătat că oamenii care mănâncă pizza ce