O poveste tagaduita zeci de ani de autoritatile comuniste, femeile extraordinare care au compus aceasta grupare aeriena unica in lume au fost responsabile pentru salvarea a catorva mii de ostasi, raniti in valtoarea luptelor de pe Frontul de Est, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Si-au riscat viata in nenumarate randuri, nu de putine ori gloantele suierand pe langa ele in timp ce isi carau ranitii la propriile avioane. Nici in vazduh nu scapau de primejdie, in cateva ocazii aviatorii sovietici cautand sa doboare formatiile escadrilei sanitare neinarmate.
Nume ca Smaranda Braescu sau Mariana Dragescu au facut istorie in acele timpuri negre si, pentru oamenii din prima linie, femeile pilot ale Escadrilei Albe erau o raza de speranta, o pavaza in calea mortii.
Insa admiratia si respectul, castigate pe front, au fost intrecute numai de ravna razbunatoare a noului regim. Odata ajunsi la putere, comunistii le marginalizeaza si cauta sa le ingroape in anonimat.
Amintirea unor deschizatoare de drumuri
Nu este tainic faptul ca, in domeniul aviatiei, tara noastra a fost dintotdeauna un varf lance, personalitatea unui Traian Vuia sau Henri Coanda apasand greu si cu o amprenta usor de recunoscut.
In ciuda umbrei aruncate de acesti uriasi, cateva femei temerare au reusit sa iasa de sub ea si sa-si impuna la randul lor valoarea.
Printre ele s-a aflat Irina Burnaia, care a devenit cunoscuta in perioada interbelica pentru zborurile de cursa lunga efectuate de-a lungul Europei, Asiei si Africii.
De departe, cel mai ambitios raid al ei a fost planuit in tandem cu celebrul aviator Petre Ivanovici si avea drept punct de plecare Bucurestiul, iar destinatia finala era orasul Cape Town din Africa de Sud.
Expeditia inceputa pe 3 ianuarie 1935 a fost incheiata prematur din ca