Am participat joi, 26.04.2012, la Varsovia, in calitate de Secretar Executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, la Forumul economic Europa Centrala si de Est-China, unde au fost prezenti, pe langa invitatul special, Prim Ministrul chinez, Wen Jiabao, Prim Ministri din alte 16 state europene: Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Polonia, in calitate de gazda.
Desigur, Polonia a incercat prin acest eveniment sa-si asume calitatea de interfata intre China si Europa, avand in vedere dificultatea de realizare a marilor investitii chineze, in spatiul european, ca urmare a diferentelor de cultura organizationala intre cele doua sfere de interes economic.
China, aproape cea mai mare putere economica mondiala, detinatoare a 1/3 din rezervele valutare internationale, a decis sa deschida o linie de credit pentru statele din zona Europei Centrale si de Est de 10,5 miliarde USD, pentru a sprijini proiectele de investitii din aceasta zona, in trei domenii, infrastructura, noi tehnologii si energie verde. Totodata, Primul Ministru chinez, a anuntat cu ocazia forumului economic, in fata a peste 800 de reprezentanti ai mediului de afaceri, chinez si european, ca intentioneaza ca, pana la orizontul anilor 2015, schimburile comerciale ale Chinei cu aceasta parte de Europa sa atinga 100 miliarde USD.
Raporturile comerciale intre China si Romania sunt total dezechilibrate, in defavoarea tarii noastre. Din surse poloneze, in perioada 2007-2010, exporturile Romaniei spre China au fost de sub 1 % din valoarea exporturilor Chinei spre tara noastra, deci prevaland valoarea importurilor efectuate, 99 %, fara comentarii din punctul meu de vedere.
De ce Polonia este aleasa Chinei, in ceea ce priveste orientarea investitiilor spre E