Recunoaşterea automată a diplomelor în interiorul sistemului Bologna, care presupune şanse egale la un învăţământ de calitate, este una dintre prevederile unui document adoptat la Conferinţa ministerială Bologna, care a avut loc joi şi vineri la Bucureşti, relatează Agerpres.
”Conferinţa ministerială de la Bucureşti s-a concretizat printr-un Comunicat, care de acum înainte, în istoria procesului Bologna, va rămâne marcat ca fiind 'Comunicatul de la Bucureşti', un comunicat puternic, un comunicat care întăreşte încrederea universităţilor, studenţilor, a celorlalţi actori beneficiari ai învăţământului superior, a cercetătorilor, dar şi a miniştrilor”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, fostul ministru al educaţiei, Cătălin Baba. Acesta a spus că există mai multe priorităţi care sunt cuprinse în 'Comunicatul de la Bucureşti' şi care pot fi îndeplinite pe termen lung de statele care au implementat sistemul Bologna.
”Una dintre ele face referire la recunoaşterea automată a diplomelor în interiorul sistemului Bologna, o recunoaştere care să aibă la bază instrumentele pe care procesul Bologna le-a pus la punct în toţi aceşti ani. Comunicatul porneşte de la ideea centrală că educaţia poate să contribuie la ieşirea din criză a statelor. Sunt trei direcţii pe care acest Comunicat şi le propune pentru perioada următoare: şanse egale la un învăţământ de calitate, creşterea angajabilităţii absolvenţilor şi creşterea mobilităţii studenţilor în spaţiul european al învăţământului superior”, a afirmat fostul ministru.
Procesul Bologna urmăreşte compatibilizarea curriculei de învăţământ, câştigarea încrederii în educaţie între state şi dezvoltarea relaţiilor între ţările europene, dar şi între cele care nu fac parte din Uniunea Europeană, dar care sunt în procesul Bologna.
Astfel, recunoaşterea diplomelor ar putea să se