Moţiunea de cenzură a trecut cu 235 de voturi “pentru” şi 9 voturi “împotrivă”. Liderul PSD Victor Ponta este premierul desemnat al României. Dar majoritatea care a alungat de la Palatul Victoria cabinetul Ungureanu nu este suficient de puternică pentru a susţine guvernul USL. Poate că “trădarea grupului minorităţilor” rezolvă aritmetic problema, dar nu o rezolvă politic.
Ecuaţia politică din actualul Parlament este viciată de traseism şi trocuri. Până la alegeri, nici nu guvern nu va avea legitimitate. Căderea guvernului Ungureanu este dovada slăbiciunii extreme a partidelor în România, inclusiv a celor din USL , iar dacă Traian Băsescu se felicită pentru asta, se înşeală amarnic. Puterea sa se întinde acum deasupra haosului.
PDL nu a propus un posibil premier. Poate fi vorba despre calculul dezvăluit de Elena Udrea la începutul lui aprilie când regreta că Victor Ponta nu a acceptat încă de la 6 februarie (ziua desemnării lui MRU ca premier) înaltul post de la Palatul Victoria. “Ne şi obişnuiserăm cu gândul că îşi vor demonstra incompetenţa foarte repede şi vom fi regretaţi în numai câteva luni de cetăţeni, astfel că am fost dezamăgiţi de refuzul domnului Ponta şi al USL de a prelua guvernarea”, spunea ea, confirmând stenogramele citate trunchiat de Traian Băsescu la un interviu televizat. Pe scurt, Cotrocenii şi PDL lasă USL să se dea cu capul de pragul de sus ca să-şi vadă lungul nasului. O mutare plauzibilă cu un avantaj major: acoperă jenanta lipsă de soluţii a PDL.
Traian Băsescu a căutat mult un înlocuitor pentru Emil Boc. L-a găsit sub presiunea străzii, în persoana unui şef de serviciu secret. Iar în ultimii ani, PDL a dovedit că nu are profesionişti de nivel european. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu provine din PNL, şeful ministerului afacerilor europene, Leonard Orban este un tehnocrat promovat comisar european în vremea premi