Cuvintele omului din faţă, îmi dau fiori. Le rosteşte senin, plin de convingere şi nu pare dispus să lase loc de concesii. Nici vorbă de “da, dar totuşi….”.
“Am ucis câteva milioane de oameni în Germania. Nu avem ce discuta pe tema asta. Am discutat acum 50 de ani, acum nu mai discutăm. Punct. Ceeea ce le-am făcut evreilor în Germania, am ucis oameni pentru a produce săpun…. nu cred că ar trebui să le permitem oamenilor să nege Holocaustul. Dacă spui că nu s-a întâmplat, nu contează cum o spui…. în glumă sau în serios. Nu e permis să spui: “Nu s-a întâmplat!”. E un fapt. Dacă te întâlneşti cu oameni care au supravieţuit Holocaustului şi le spui “nu s-a întâmplat” nu e acceptabil. Mergi la închisoare. Da, limitează libertatea de exprimare, dar nu o încalcă. Dacă se întâmplă în Canada, în germană, pe internet, atunci când acel om intră în spaţiul UE, el este adus în Germania şi închis”. Sunt cuvintele unui avocat german, într-o conferinţă pe care o susţine la Berlin în faţa a 12 jurnalişti-bloggeri din toată lumea. Avocatul german (cu simpatii de stânga declarate) ne explică de ce în Germania nu se glumeşte şi nu trebuie să se glumească cu negarea Holocaustului.
Pentru negarea Holocaustului în Germania, oricine poate ajunge la puşcărie. Pentru negarea Holocaustului în România, eşti trimis la Washington, eşti declarat ignorant, îţi pui cenuşă în cap, rămâi senator şi apoi, probabil, eşti promovat ministru al Justiţiei.
Până pe 5 mai sunt la Berlin, departe de gălăgia acestor zile, în cadrul “Blogger Tour 2012. Visitor’s Program of the Federal Republic of Germany” , la invitaţia Ministerului de Externe German.
Cuvintele omului din faţă, îmi dau fiori. Le rosteşte senin, plin de convingere şi nu pare dispus să lase loc de concesii. Nici vorbă de “da, dar totuşi….”.
“Am ucis câteva milioane de oameni în Germania. Nu avem ce discuta pe tema ast