Oficialii de la Chişinău se oferă să medieze negocierile dintre România şi Rusia pentru ieftinirea gazelor şi modificarea convenţiilor care nu sunt favorabile ţării noastre.
După mai mulţi ani în care relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova au avansat prea puţin sau chiar deloc, cum ar fi cazul domeniului energetic, a venit vremea reluării lor.
Aceasta pentru că şi noi avem nevoie de Republica Moldova, dar şi Chişinăul depinde în mare parte de deciziile luate la Bucureşti. Astfel, moldovenii vor să
adere la UE, iar cei mai importanţi vecini care îi pot trage acolo suntem noi. România, pe de altă parte, are şi ea interese în Est, mai ales în Rusia, de unde provine un sfert din gazul consumat de români.
România importă gaze la un preţ uluitor, al doilea cel mai mare din UE după Italia, adică circa 495 de dolari pe mia de metri cubi. Aceasta în condiţiile în care cele mai multe state din UE plătesc în jur de 400 de dolari pe mia de metri cubi.
Preţul atât de mare pe care îl plătim se datorează în principal faptului că producţia internă de gaze a României costă de trei ori mai puţin decât gazul importat de noi de la ruşi.
„Nu suntem prea mici"
„În primul trimestru al acestui an, preţul gazelor ruseşti pentru noi a fost de 390 de dolari şi ceva pe mia de metri cubi. Desigur, este un preţ simpatic în raport cu preţul la care importă România, dar noi nu avem cu ce dilua acest tarif, astfel că tariful la consumatorii finali la noi e mai mare decât în România", a spus vicepremierul de la Chişinău, Valeriu Lazăr, care este şi ministru al Economiei.
El a participat la reuniunea Comisiei interguvernamentale dintre cele două ţări, care a avut loc la Bucureşti, la finele săptămânii trecute.Astfel că moldovenii se oferă să ne ajute să obţinem şi noi un preţ mai bun.
„Noi ne simţim confortabil în relaţia cu