Momentul când au apărut oamenii în Univers rămâne în continuare un mister, dar un studiu recent plasează apariţia mai devreme decât se credea. Astfel, pământenii ar putea fi una dintre primele civilizaţii avansate ale Pământului.
Teoria a fost propusă de către profesorul Dimitar Sasselov de la Universitatea Harvard. Influenţa ei contează deoarece apariţia timpurie a oamenilor ne-ar putea transforma într-una din speciile cele mai inteligente din Univers. Înainte, se considera că dacă există extratereştrii, aceştia ar fi mult mai dezvoltaţi decât noi, deoarece au o vechime mai mare, scrie site-ul dailygalaxy.com.
Potrivit lui Sasselov, galaxiile stabile, care permiteau apariţia vieţii, s-au dezvoltat acum 9 miliarde de ani, iar planetele ca Pământul ar fi apărut acum 7-8 miliarde de ani. Astfel, în acest moment a început dezvoltarea vieţii.
Sasselov poate modifica paradoxul lui Fermi, care vorbea despre faptul că deşi nu putem vedea şi nu am întâlnit încă civilizaţii extraterestre, ele există. Acest lucru ar fi posibil datorită vârstei Universului şi numărului extraordinar de mare de stele şi sisteme planetare. Astfel, alte civilizaţii din Univers ar fi avut un start lansat în dezvoltarea vieţii şi a tehnologiei timpurii, fiind mai evoluate decât noi.
Sasselov a concluzionat că argumentul statistic al lui Enrico Fermi „rămâne în picioare doar dacă evoluţia vieţii în Univers ar fi fost mult mai scurtă decât vârsta acestuia. Dacă acestea sunt comparabile, paradoxul nu mai e atât de valabil".
Cercetătorul a mai spus că statistica privind planetele capabile să susţină viaţa poate să ne ofere o imagine mai clară asupra viitorului vieţii în Univers. Astfel, în galaxia Calea Lactee sunt aproximativ 200 de miliarde de stele, iar 90% sunt destul de mici şi de vechi încât să aibă planete pe orbită. De asemenea, 10% din acestea sunt destul de solide î