Fermierii din patru sate din Bistriţa-Năsăud au găsit cheia succesului: certificarea eco. Şi-au unit forţele, şi-au certificat culturile şi animalele, şi acum vând produsele la preţ dublu. În plus, primesc şi subvenţii mărite de la stat pentru că produc bio
Toţi cei 380 de săteni din localităţile Ardan, Şoimuş, Lunca şi Rustior au decis, în urmă cu patru ani, că cel mai bine pentru ei este să devină fermieri ecologici, mai ales că ei oricum cultivau fără să folosească niciun fel de chimicale.
„Povestea transformării noastre în agricultori bio a început cu totul întâmplător, în 2008, când am venit la Bucureşti la un forum privind agricultura ecologică. Când am ajuns acasă, am zis că trebuie să transformăm şi zona noastră într-una bio, pentru a ajunge ca judeţul Suceava, care era deja verde. Aşa că m-am apucat să citesc regulamentul european şi să învăţ legislaţia în domeniu, apoi le-am propus agricultorilor din sat să ne certificăm eco. Toată lumea a fost imediat de acord, pentru că la noi nimeni nu folosea chimicale şi ne era uşor să trecem la sistemul bio“, a povestit Petru Cătinean, iniţiatorul acţiunii de transformare a satelor bistriţene în unele ecologice.
Primii care au început acţiunea de conversie au fost sătenii din localitatea Ardan, toţi cei 173 de fermieri demarând, în 2009, procedura legală, pentru ca acum să fie deja certificaţi ca producători agricoli ecologici. I-au urmat şi sătenii din satele vecine, aşa că acum suprafaţa certificată sau în proces de conversie a ajuns la 4.000 hectare, iar numărul de animale la 3.500 de vaci şi 14.000 de oi. Sătenii eco au şi livezi întinse pe 230 hectare. „Este bine ca toată lumea din zonă să fie certificată ecologic, pentru că altfel apar probleme. Le-am explicat că animalele certificate nu pot păşuna pe un islaz care nu este eco şi nici animalele necertificate nu pot pătrunde pe o păşune cert