650 de oameni de pe insulă primesc sume consistente de la stat pentru că au reuşit să capete certificate de orbi. Primarul încearcă să pună capăt corupţiei, dar riscă o revoltă.
Corupţia e un fenomen răspândit de la nivelul cel mai de jos şi până la cel mai înalt în Grecia. Sub presiunea creditorilor internaţionali, autorităţile greceşti încearcă să găsească soluţii şi contra corupţiei, şi contra obiceiului de a nu plăti taxe. În insula Zakynthos, fenomenul a luat proporţii greu de imaginat.
Stelios Bozikis a fost ales anul trecut primar al insulei din Marea Ionică. Recent, el a demascat marea "scamatorie" a populaţiei insulei: circa 600 de locuitori au reuşit să convingă medici să îi declare orbi, pentru a se bucura ajutoarele sociale consistente, relatează cotidianul britanic "The Telegraph".
Printre "orbi" se numără şoferi de taxi, vânzători de magazin, patroni de restaurante, fermieri care cultivă viţă de vie şi măsline ‘şi chiar câţiva vânători amatori al căror "handicap" nu îi împiedică să-şi petreacă sfârşitul de săptămână împuşcând iepuri şi păsări.
Alţi "nevăzători" au fost urmăriţi şi văzuţi jucând cărţi şi table în tavernele şi barurile de pe insulă. "Din cei 650 de orbi oficialide pe insulă, estimăm că peste 600 au obţinut acest statut în mod fraudulos", a declarat primarul pentru "Sunday Telegraph". Fiecare orb primeşte pe lună cel puţin 350 de euro bani de la stat. Suma creşte, în funcţie de statutul social şi de numărul membrilor familiei. Cei care au nevoie de însoţitor primesc un bonus. Indemnizaţii necuvenite, inclusiv pentru cazuri false de lepră sau copii care nu au existat niciodată, costă anual statul grec 111 milioane de euro.
"Insula Orbilor"
Numărul de orbi declaraţi reprezintă circa 2% din totalul de 35.000 de locuitori, adică o rată de nevăzătorde de zece ori mai mare faţă de restul Europei, potrivit Organ