Mulţi dintre tinerii corporatişti – care tot anul sunt îmbrăcaţi la costum şi cravată, disciplinaţi şi competitivi – cad în cealaltă extremă când ajung pe plaja din Vama Veche.
La serviciu, de cele mai multe ori un birou mic într-o corporaţie mare, este angajatul model. Este întotdeauna „la patru ace" („Reprezinţi compania în faţa clienţilor", i s-a spus în prima zi de muncă), este absolvent de studii superioare şi obişnuit cu programul prelungit, deadline-urile stricte şi criteriile de performanţă tot mai riguroase.
Este, de asemenea, familiarizat cu termeni precum „targhetare", „branduire" sau „focusare", care i-au intrat deja în vocabular şi pe care-i foloseşte nonşalant chiar şi când iese la o bere „cu băieţii".
Apoi, în minivacanţa de 1 Mai sau în concediul de vară, de obicei pe plaja din Vama Veche, acelaşi personaj se dezlănţuie şi-şi schimbă radical comportamentul: se îmbracă în haine vechi, lejere şi zdrenţuite, doarme pe nisip în aer liber, bea până nu mai ştie de el, face amor cu cine se nimereşte, face chetă printre turişti pentru ţigări şi bere. Mai precis, peste noapte, angajatul model devine boemul rebel.
Această metamorfoză este din ce în ce mai întâlnită în ultimii ani în rândul tinerilor corporatişti, mai ales de când concurenţa pe piaţa muncii este mai severă, iar pretenţiile angajatorilor mai mari. Cu cât stresul acumulat în timpul anului este mai puternic, cu atât eliberarea va fi mai „explozivă", susţin specialiştii.
Fuga de griji
Cum prinde câteva zile libere, Oana Petrescu (26 de ani) lasă în urmă praful Bucureştiului şi grijile de la serviciu şi dă o fugă până la Vama Veche. „Este cea mai bună terapie antistres", spune ea. De ce?
„Pentru libertatea pe care ţi-o dă Vama, pentru că poţi să fii cum vrei, să te îmbraci cu hainele care-ţi cad în mână când ieşi din cort, să bei alcool la 5 dimineaţa şi