Wolfgang Schäuble , ministrul german al finanţelor, reafirmă că pactul fiscal semnat de 25 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene va intra în vigoare şi va reda ”încrederea în stabilitatea pe termen lung a sistemului”, semnalează duminică agenția de presă spaniolă EFE, citată de Agerpres.
”Sunt foarte sigur că pactul fiscal va intra în vigoare”, declară Wolfgang Schäuble într-un interviu pentru Welt am Sonntag, în contextul în care, sâmbătă, cancelarul german, Angela Merkel, anunţa o ”agendă de creştere” pentru Uniunea Europeană.
În termeni asemănători se exprimă în acelaşi ziar şeful Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, potrivit căruia 'este iluzorie ideea că se poate renegocia acordul şi că se pot elimina elemente substanţiale'.
Jean Claude Juncker se oferă chiar să discute pe această temă personal cu candidatul socialist la preşedinţia Franţei, François Hollande, în cazul în care acesta ar câştiga al doilea tur de scrutin.
Germanul Jörg Asmussen, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene (BCE), consideră că 'pactul fiscal trebuie să fie menţinut în forma sa actuală', dar pledează pentru îmbunătăţirea lui cu 'o componentă pentru creştere'.
La rândul său, liderul Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, Sigmar Gabriel, a negat cu fermitate că formaţiunea sa şi socialiştii francezi ar avea intenţia de a bloca pactul fiscal.
'Nici SPD, nici Hollande nu intenţionează să pună obstacole în calea pactului fiscal', afirmă Sigmar Gabriel în Bild am Sonntag, apreciind că este vorba de o 'propagandă grosolană a CDU (Uniunea Creştin-Democrată, a cancelarului Merkel).
Angela Merkel a anunţat sâmbătă redactarea unei 'agende de creştere' pentru Uniunea Europeană, care va trebui să fie gata pentru reuniunea la vârf a şefilor de stat şi de guver