Doi cercetători americani de la Universitatea din Princeton susţin că, pe alte planete cu excepţia Pământului, şansele să existe forme de viaţă sunt "foarte mici", scrie Daily Mail.
Cei doi spun că Pământul reprezintă o "anomalie unică", deoarece aici viaţa s-a dezvoltat foarte repede, spre deosebire de alte planete.
"Datele fosile arată că viaţa a apărut foarte devreme în istoria Pământului, iar asta i-a făcut pe oameni să creadă că viaţa poate apărea foarte uşor şi în alte locuri din Univers. Cu toate acestea, evoluţia Pământului nu este relevantă pentru a putea spune dacă şi pe alte planete există forme de viaţă", arată astrofizicianul Edwin Turner şi cercetătorul David Spiegel, în studiul lor.
Cei doi spun că informaţiile despre posibilele forme de viaţă de pe alte planete vin din presupunerile cercetătorilor, nu din date reale. "Studiul nostru nu reprezintă o apreciere, ci o analiză a datelor existente. Ele sugerează că existenţa vieţii pe alte planete reprezintă o presupunere", a declarat Turner.
"Este destul de comun argumentul că, dacă există viaţă pe Pământ, ar trebui să existe şi pe alte planete. Argumentul pare persuasiv, dar Turner şi Spiegel au demonstrat că nu stă în picioare, din punct de vedere statistic. Avem probe că există viaţă pe o singură planetă (n.r. Pământul)", susţine Joshua Winn, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care nu a participat la studiu, dar îl susţine.
Spiegel spune că au fost descoperite mai multe planete care seamănă cu Pământul, din punct de vedere al mărimii, compoziţiei şi distanţei faţă de steaua lor, dar că nu au fost găsite şi urme de viaţă pe acestea.
Doi cercetători americani de la Universitatea din Princeton susţin că, pe alte planete cu excepţia Pământului, şansele să existe forme de viaţă sunt "foarte mici", scrie Daily Mail.
Cei doi spun că Pământul reprez