Grasimile au reputatia de a fi "Cenusareasa alimentelor", toata lumea blamandu-le si ferindu-se de ele. Totusi, eliminate complet din alimentatie, acestea ar priva organismul de elemente esentiale pentru o buna sanatate.
Iata de ce grasimile nu sunt atat de rele pe cat se crede, potrivit Huffington Post:
Ele nu ingrasa neaparat
Multi cred ca grasimile din alimente se pun imediat pe solduri si abdomen, dar acest lucru nu se intampla in cazul in care consumi cantitatile adecvate. Si proteinele si sau fibrele ingrasa daca mananci mai mult decat poate sa arda corpul prin activitatile zilnice.
Nu evita alunele
Alunele contin grasimi, dar dintre cele mononesaturate, sanatoase, care ajuta la mentinerea starii de satietate. In plus, ele cresc nivelul colesterolului bun, numit HDL.
Specialistii de la Universitatea Purdue au studiat daca exista vreo legatura intre consumul de nuci sau arahide si cresterea in greutate, descoperind ca acestea nu ingrasa, pentru ca au pereti celulari tari, care nu se sparg in timp ce sunt mestecate, trecand chiar si prin stomac in parte nedigerate, asa ca nu elibereaza multe grasimi.
Nu toate grasimile saturate sunt rele
Uleiul de cocos extravirgin contine grasimi saturate si totusi este bun pentru sanatate, avand compusi care se mai gasesc doar in laptele de mama. Stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la prevenirea bolilor. Trebuie doar sa ai grija sa nu atinga temperaturi prea mari, caci atunci moleculele sale sunt distruse.
Uleiul extra-virgin de masline nu este ideal pentru gatit pe aragaz
Acesta este sanatos si contine grasimi mononesaturate, dar se deterioreaza foarte repede atunci cand atinge temperatturi ridicate, asa ca cel mai bine este sa-l folosesti la salate si produse alimentare reci. Pentru gatit poti folosi alte sort