Victor Ponta a prezentat încă dinainte de a fi desemnat premier o serie de măsuri economice prin care speră să revitalizeze atât industria cât şi finanţele României, declarând recent că nu vede niciun motiv pentru modificarea acestei strategii. Printre primii paşi anunţaţi de Ponta se numără reducerea contribuţiilor sociale, introducerea unei cote reduse a TVA pentru produsele agricole, suprataxarea marilor averi, aplicarea unei taxe pentru tranzacţiile financiare şi majorarea salariului minim cu 26%, la 850 de lei.
Victor Ponta a prezentat o serie de măsuri economice pentru România chiar vineri, înainte de votul pentru moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Ungureanu.
Principalele măsuri propuse de Ponta:
1. Reducerea contribuţiilor pentru asigurări sociale la stat pentru angajatori, pas ce va impulsiona crearea de locuri de muncă. USL speră că, astfel, se vor crea un milion de noi locuri de muncă.
2. Introducerea în dezbatere publică a Tratatului de guvernanţă bugetară şi fiscală, cunoscut sub numele de „Pactul Fiscal“, decis de 25 dintre statele UE în decembrie 2011, la care România a aderat din start.
3. Dialog susţinut cu Opoziţia, ONG-urile, societatea civilă, în legătură cu aderarea României la Spaţiul Schengen şi cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, eficientizarea sistemului de justiţie şi promovarea rolului României în UE.
4. Combaterea corupţiei prin respectatea rapoartelor Curţii de Conturi. Depolitizarea şi înmulţirea controalelor ANAF şi ANRMAP. Legea achiziţiilor publice trebuie transformată după model european.
5. Depolitizarea structurilor deconcentrate. De la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs. Retragerea „Legii Igaş", privind dreptul de a candida al funcţionarilor publici.
6. Restituirea salariilor şi pensiilor şi revenirea acestora la nivelul