Odată cu sezonul cald, propice pentru ieşirile la iarbă verde, începe şi sezonul infecţiilor digestive, avertizează specialiştii.
Ouăle, carnea, maioneza sunt principalele surse de toxiinfecţii alimentare şi ne pot strica minivacanţa dacă nu sunt păstrate corect şi dacă nu respectăm regulile minime de igienă.
Citeşte şi:
Află ce risc ai să suferi un atac cerebral
Prezervativul și pilula nu previn cel mai eficient sarcina. Află care sunt măsurile cele mai sigure!
Micii, factori de risc
Persoanele care mănâncă, de exemplu, mici făcuţi din carne care a stat în soare o perioadă lungă de timp pot manifesta senzaţie de
vomă, o stare generală proastă şi pot simţi nevoia imperioasă de a merge la toaletă.
Toate acestea sunt simptomele toxiinfecţiei, boală frecvent întâlnită şi în cazul celor care nu se spală corespunzător pe mâini.
Cei mai frecvenţi germeni care dau toxiinfecţie sunt Staphylococcus aureus, Escherichia coli şi Salmonella. Infecţia cu E. coli creează probleme grave mai ales în cazul copiilor.
„Este obligatoriu ca părinţii să se prezinte la medic în cazul în care sugarii şi copiii mici au semne de toxiinfecţie, precum scaunele apoase, întrucât cei
mici sunt mai expuşi riscului de deshidratare şi au nevoie de un tratament personalizat", atrage atenţia medicul de familie Călin Ciubotaru.
Ai bătături? Aşa le vii de hac!
Rehidratarea, măsură de urgenţă
Pentru a atenua senzaţia de greaţă, medicii recomandă tratamente precum metoclopramidul, însă foarte importantă este şi rehidratarea organismului, fiindcă prin scaunele diareice şi prin vărsături se pierde o cantitate importantă de apă şi de săruri minerale.
„Se administrează săruri de reechilibrare hidroelectrolitică şi acidobazică, care se pot procura din farmacii şi care conţin clorur