Ieşirea de la putere a Partidului Democrat Liberal (PDL) a deschis o nouă etapă în istoria traseismului politic din România.
Anticipând rezultatele moţiunii de cenzură care a parafat căderea Guvernului Ungureanu, zeci de politicieni au schimbat macazul, cu câteva zile înainte de intrarea moţiunii în Parlament, iar alţii au făcut-o în al 12-lea ceas.
Apogeul a fost atins de liderii UNPR Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, foşti componenţi de seamă ai PSD, trecuţi apoi la UNPR pentru a putea fi la guvernare. Imediat după căderea Guvernului Ungureanu, cei doi şi-au declarat susţinerea necondiţionată pentru noul Executiv, care ar urma să fie condus de Victor Ponta.
Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, a anunţat că UNPR se căieşte amarnic pentru alianţa cu PDL, care i-a permis să facă parte din coaliţia de guvernare:
„Ne-am lepădat ca de Satana. Nu era o alianţă viabilă. Fostul guvern, în special Guvernul PDL condus de Emil Boc, a adus un atentat grav la adresa vieţii şi a siguranţei oamenilor".
USL nu mai face faţă cererilor
În teritoriu s-a declanşat un adevărat val de migraţii politice, care a crescut în intensitate în săptămâna dinaintea căderii Guvernului Ungureanu. La Iaşi, senatoarea PDL Mihaela Popa a decis, pe 19 aprilie, să treacă în barca PNL, invocând „lipsa exerciţiului democratic în partid".
Deputatul Eugen Constantin Uricec, vicepreşedinte al PDL Suceava, a anunţat, pe 23 aprilie, că trece la PSD, „din motive personale". Vasile Pruteanu, şeful Consiliului Judeţean Neamţ, a plecat de la PDL la începutul lunii aprilie, s-a înscris în PSD şi a anunţat că va candida la şefia judeţului din partea USL. Alături de Pruteanu, au migrat către PSD încă 20 de primari PDL din judeţ!
Deputatul de Timiş Marius Dugulescu a anunţat, pe 20 aprilie, că demisionează din PDL şi că se înscrie în PNL. La Caraş-Severin, trecerea