În faţa Muzeului Naţional de Istorie a fost dezvelită azi statuia Împăratului Traian. Amplasarea statuii pe Calea Victoriei face parte dintr-o operaţiune de amenajare a spaţiilor publice, din cadrul programului “Calea Victoriei – traseu cultural”.
Realizarea statuii Împăratului Traian în material definitiv bronz s-a încheiat la iniţiativa Primăriei Capitalei şi la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a arătat că prezentarea simbolică a Împăratului Traian, cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice, pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o, este o împlinire a proiectului pe care l-a inceput în urmă cu doi ani de zile, pornind de la Piaţa Roma. Acesta a adăugat că alte elemente de design urban şi monumental vor împodobi în următoarea perioadă zona Centrului Istoric, atât de dragă bucureştenilor şi turiştilor, deopotrivă.
“După ce am câştigat, împreună cu colegii mei, bătălia cu infrastructura străzilor din zonă, a început să ne preocupe elementul cultural arhitectural dedicat ariei în care ne aflăm astăzi. Începând de aici, din zona impunătoarelor clădiri istorice ale Palatului CEC şi Muzeului Naţional de Istorie, până la ieşirea din capătul străzii Lipscani, la Piaţa Roma, unde am readus împreună statuia Lupoaicei, la Pasajul Latin, care leagă această parte a Centrului Vechi cu cealaltă parte, dinspre biserica Sf. Gheorghe şi Piaţa Decebal, am gândit şi iată că am realizat împreună o serie întreagă de elemente artistice simbolice ale istoriei neamului românesc”, a spus Oprescu.
La rândul său, academicianul Răzvan Theodorescu a arătat importanţa simbolisticii monumentului Împăratului Traian, care realizează “întâlnirea între latinitate şi creştinism, cei doi piloni ai poporului român”.
Monumentul Împăratul Traian are o înălţime de 2,15 metri. Statuia, care a fost