Firmele mici şi mijlocii care sunt în proces de executare silită vor putea beneficia începând cu 1 iulie de credite garantate şi contragarantate de stat, dacă împrumuturile au ca destinaţie plata obligaţiilor fiscale restante sau capital de lucru, din care se achită şi aceste tipuri de datorii.
"În prezent, firmele în executare silită nu pot beneficia de credite garantate şi contragarantate de stat. Începând cu 1 iulie, acestea pot să beneficieze de garanţii şi contragaranţii, dacă îndeplinesc mai multe criterii. Astfel, vor fi eligibile pentru garanţii şi contragaranţii cei care solicită credite cu destinaţie specifică de plată a obligaţiilor fiscale restante, pentru finanţarea capitalului de lucru, din care achită şi obligaţiile fiscale restante, întreprinderile care au aprobate înlesniri la plata obligaţiilor fiscale restante şi cele care au aprobate cereri de restituire sau de rambursare a unor sume achitate cu titlu de obligaţii fiscale", a declarat la conferinţa Mediafax Talks About SMEs preşedintele Fondului Naţional de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri, Ioan Hidegcuti.
"Antreprenorii au nevoie de respect"
Antreprenorii prezenţi la conferinţă au reclamat dificultăţile cu care se confruntă în relaţia cu instituţiile statului.
"Antreprenorii au nevoie în primul rând de respect din partea autorităţilor. În momentul în care faci o tranzacţie eşti considerat infractor. Situaţia este mult mai gravă în ultimele două luni, de când s-a impus din partea Guvernului un anumit grad de colectare la buget. Cele mai mari probleme sunt din cauza colectării TVA la facturare, iar cei mai afectaţi sunt cei care declară TVA. Colectarea slabă este din cauza nedeclarării TVA de toată lumea. Majoritatea partenerilor mei mă întreabă dacă vreau factură când facem anumite tranzacţii", a declarat un antreprenor.
Un alt întreprinzător, din dom