Locuitorii unui cartier din Iaşi au adrese diferite, chiar dacă stau în acelaşi bloc. Unii sunt înregistraţi în comuna Tomeşti, alţii figurează în scriptele municipiului.
Situaţie bizară în Capitala Moldovei. Un teren de 30 de hectare de la graniţa dintre municipiul Iaşi şi comuna Tomeşti, aflat în litigiu între cele două autorităţi publice, pune pe drumuri mii de oameni. La limita dintre cele două localităţi sunt construite 57 de scări de bloc. O parte dintre locuitorii acestor imobile apar ca fiind domiciliaţi în municipiului Iaşi, în timp ce vecinii lor de palier au cărţi de identitate emise pe comuna Tomeşti.
Marinela Nechitoi (25 de ani) a trebuit să-şi schimbe buletinul acum doi ani şi mare i-a fost uimirea când cei de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei Iaşi nu au vrut să-i primească dosarul şi au trimis-o la Cadastru pentru un document care să ateste unde locuieşte exact. Şi mai mare i-a fost mirarea în momentul în care a primit o adresă nouă: strada Mihai Codreanu, bloc 37B, care aparţinea de municipiul Iaşi.
5.000 de ieşeni fără identitate vor beneficia de buletine noi
„Mi se pare foarte ciudat să am buletin de Iaşi. Până atunci, eu am avut adresa pe sat Tomeşti, bloc 37B. Când vreau să trimit ceva prin Poştă, nu ştiu ce să completez că lumea nu ştie unde vine strada mea", a spus tânăra.
Nu vor la oraş pentru că sunt impozite mai mari
Tatăl ei, Aurel, stă în acelaşi apartament, însă în scripte este locuitor al comunei Tomeşti. Cartea de identitate a acestuia a fost eliberată în ianuarie 2003, când funcţionarii din acelaşi birou al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Iaşi au emis actul pe comuna Tomeşti.
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la două apartamente distanţă. Loredana Marcu, de 29 de ani, are buletin de Tomeşti. „Nu este normal aşa ceva. Unul este la oraş, altul la ţară. Ar fi mai