Banca Naţională a României (BNR) se va abţine probabil de la reducerea dobânzii de referinţă pentru a cincea şedinţă consecutiv, după ce guvernul a căzut, iar leul s-a depreciat, susţin analişti de la Londra şi de la Bucureşti, se arată într-o analiză a agenţiei Bloomberg.
La şedinţa din 2 mai, BNR ar putea menţine neschimbată rata dobânzii cheie, la 5,25%, conform estimării economiştilor de la America Merrill Lynch, Capital Economics Ltd. şi Banca Comercială Română SA. Economiştii intervievaţi de Bloomberg prognozau o reducere cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii, înainte de moţiunea de cenzură de vineri care a dus la căderea guvernului condus de premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
Turbulenţele au provocat deprecierea accentuată a leului, care vineri a ajuns la un minim istoric faţă de euro şi ar putea forţa autorităţile române să protejeze leul prin menţinerea neschimbată a ratei dobânzii.
'Ţinând cont de povara datoriei masive în valută a României, rata de schimb este un factor critic în procesul de decizie al Băncii Naţionale a României. Rămâne neclară desfăşurarea evenimentelor în următoarele zile, dar pare puţin probabil ca autorităţile să reducă rata dobânzii în aceste condiţii de incertitudine', a declarat în 27 aprilie Neil Shearing, economist şef pentru pieţele emergente la Capital Economics în Londra.
Leul s-a depreciat vineri cu 0,5%, la 4,4008 pentru un euro, cel mai semnificativ declin din 20 februarie şi faţă de un minim record de 4,4012 în iunie 2010. Sentimentul negativ din acea perioadă a avut la baza majorarea TVA de la 19% la 24% şi incertitudinile legate de acordul cu FMI, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern.
Euro era cotat vineri pe piaţa interbancară din România la 4,4 lei, după căderea Guvernulu