Înainte de a pleca în vacanţă, consultă medicul epidemiolog despre riscurile medicale care pot apărea în timpul sejurului. El poate să-şi ofere informaţii importante pentru sănătatea ta. Ţânţarul poate transmite febra galbenă, ce necesită vaccinarea mai ales dacă ne deplăsăm în Africa, Asia şi America de Sud. De altfel, pentru a vizita anumite ţări, unde febra galbenă este considerată boală endemică, îţi este solicitat certificatul de vaccinare la sosirea în ţara respectivă. Prin vaccinarea cu o singură doză, efectuată cu minim 2-4 săptămâni înainte de data călătoriei, prevenim boala.
Multe boli infecţioase pot fi contactate prin răspândirea agentului patogen prin intermediul aerului. Prof. Dr. Doina Azoicăi bolile spune că aceste boli se manifestă fie prin simptome grave, fie prin complicaţii serioase: • Meningita meningococica determină epidemii în Africa Subsahariană, Asia şi America de Sud •Rujeola poate duce la pneumonie şi complicatii neurologice • Difteria, în special în zonele subtropicale şi tropicale.
Vaccinare este recomandata pentru prevenirea unor boli transmise prin intermediul mâinilor contaminate sau prin consumul de apă sau alimente contaminate • Febra tifoidă, produsă de Salmonella typhi, frecventă în Africa, Asia şi America de Sud •Hepatita acută tip A – în aceleaşi zone • Poliomielita - boala infecţioasă severă.
Înainte de a pleca în vacanţă, consultă medicul epidemiolog despre riscurile medicale care pot apărea în timpul sejurului. El poate să-şi ofere informaţii importante pentru sănătatea ta. Ţânţarul poate transmite febra galbenă, ce necesită vaccinarea mai ales dacă ne deplăsăm în Africa, Asia şi America de Sud. De altfel, pentru a vizita anumite ţări, unde febra galbenă este considerată boală endemică, îţi este solicitat certificatul de vaccinare la sosirea în ţara respectivă. Prin vaccinarea cu o singură doză, efectuată