Victor Ponta, "cel mai tânăr prim-ministru al României după Revoluţie", după cum s-a autointitulat pe pagina sa de Facebook, are în vedere un pachet de 15 măsuri economice pe care vrea să le implementeze în următoarele şase luni pentru redresarea economică a ţării.
Clarificări mai multe ar putea aduce programul de guvernare care trebuie prezentat, odată cu lista Guvernului, votului de învestitură a Parlamentului.
Trebuie observat că programul de guvernare al USL este făcut să acopere o perioadă de patru ani şi nu de câteva luni şi de aceea este posibil ca Uniunea să spună că le va aplica după ce va câştiga alegerile, cu atât mai mult cu cât legea bugetului de stat este deja votată, iar posibilităţile de a umbla la cheltuieli în sensul majorării lor pe o categorie sau alta sunt limitate. Aplicarea programului de guvernare al USL ar presupune schimbări în structura veniturilor şi a cheltu-ielilor statului - este practic o nouă viziune fiscală care revine la impozitatea progresivă. De aceea, punerea în aplicare a unor astfel de măsuri poate întâmpina greutăţi, chiar dacă USL spune că reducerile de taxe vor fi suplinite de înjumătăţirea cheltuielilor statului cu bunurile şi serviciile. Premierul desemnat spune că măsurile Uniunii sunt în picioare, dar programul de guvernare va aduce clarificările necesare.
De altminteri, celălalt copreşedinte al USL, Crin Antonescu, a susţinut că un guvern cu un mandat de câteva luni nu poate face minuni, în vreme ce chiar Victor Ponta a admis că nu poate, peste noapte, să dubleze pensiile şi salariile.
Totuşi, noul premier, care îşi va definitiva mâine lista cu noii miniştri, este de părere că reducerea contribuţiilor sociale, văzută ca o povară pentru angajatori, corelată cu creşterea salariului minim vor conduce la creşter