Alcoolemiile si alte abateri de la Codul rutier au ramas si in acest an in topul faptelor penale comise in Timis, in ciuda numarului mare de echipaje de politie plasate pe drumurile publice. Nu trece nici macar o zi fara ca in plasa oamenilor legii sa nu cada vreun conducator auto care s-a “cinstit” serios inainte de a se urca la volan. Unul dintre procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, care a supravegheat munca de cercetare penala efectuata de anchetatorii de la Politia Rutiera, ne-a dezvaluit ca una dintre cele mai mari alcoolemii depistate la un sofer aflat la volan a fost de… 2,75 la mie.
“Nu mai retin exact, au fost sute de cazuri, dar, sigur, am anchetat soferi si pentru alcoolemii de 2,75 la mie. Cred ca in jurul valorii de 3 la mie se instaleaza coma alcoolica, insa alcoolul are efecte diferite asupra conducatorilor auto. Greutatea corporala si alti factori influenteaza gradul de pierdere a controlului in urma consumului de alcool”, ne-a explicat procurorul anti-Bachus, adaugand ca cele mai stupide accidente de circulatie sunt cele cu biciclisti care intra in coliziune cu portierele deschise ale autoturismelor stationate.
Conform Codului rutier, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si anularea permisului de conducere. Conducatorul auto se poate prezenta la examenul pentru obtinerea unui nou permis de conducere dupa sase luni de la data executarii pedepsei sau dupa un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Alcoolemiile si alte abateri de la Codul rutier au ramas si in acest an in topul faptelor penale comise in Timis, in ciuda numarului mare de echipaje de politie plasate