Viitorul Guvern va avea de ales între privatizarea cerută de FMI şi deparazitarea companiei. Sursa: AGERPRES
Corpul de control al Ministerului Economiei anchetează activitatea companiei Cupru Min şi este posibilă înlocuirea directorului companiei, potrivit unor surse guvernamentale. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca bănuielile să fie confirmate dar şi ca viitorul guvern să îşi asume concluziile controlului.
Printre aspectele verificate se regăseşte modul în care producţia era vândută unor intermediari dar şi posibilitatea ca firma care a câştigat licitaţia să fi avut drept unic scop tărăgănarea privatizării.
Încercarea eşuată de privatizare a Cupru Min a scos la iveală o adevărată reţea de intermediari care au obţinut profituri substanţiale în condiţiile în care producătorul a funcţionat la limită şi a fost chiar obligat să îşi declare insolvenţa.
Printre acestea, firma Ronefer condusă de "Doamna de Cupru Maria Gherghe şi Energo Mineral, firmă legată de numele "Bancherilor Cuprului", Horia Simu şi Horia Pitulea.
Cazul Energo Mineral a fost detaliat de Mihai-Răzvan Ungureanu în timpul moţiunii de cenzură: compania şi-ar fi încălcat obligaţiile de-a investi 155 de milioane de euro pentru retehnologizarea Cupru Min, între 2007 şi 2009. Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu declarase că în 2011 Cupru Min a reuşit să raporteze profit contabil doar pentru că nu a deschis fronturile de lucru.
Privatizarea Cupru Min este prevăzută ca obligaţie în acordul cu FMI, însă după primul eşec Ministerul Economiei nu a reluat încă procedurile. Compania trebuie să îşi reînnoiască autorizaţia de mediu, are de achitat datorii de 15 milioane de euro, dar şi un necesar de investiţii anual de 18 milioane de euro pentru a-şi putea continua activitatea.
Priorităţile FMI: Oltchim şi Hidroelectri