An de an, românii sărbătoresc Ziua Muncii la iarbă verde, în fumul grătarelor. Şi de fiecare dată „vedetele“ petrecerii sunt mititeii.
Majoritatea românilor şi-a făcut, în ultimii ani, un obicei din a petrece weekendurile însorite la iarbă verde sau la mare. Iar grătarul cu mititei de Ziua Muncii a devenit deja o tradiţie. De altfel, marile lanţuri de magazine raportează că în preajma zilei de 1 Mai vânzările de mici, grătare şi de accesorii cresc cu aproximativ 15-20% comparativ cu zilele de dinaintea acestei perioade.
Un studiu recent realizat de Daedalus Millward Brown a ajuns la concluzia că aproxiamtiv 45% din românii din mediul urban au mers la picnic de cel puţin 10 ori în ultimul an. Cu toate că legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic a intrat în vigoare în 30 martie şi prevede amenzi severe, românii nu renunţă la activitatea lor preferată: grătarul la iarbă verde.
Studiul mai arată că cei mai mulţi dintre românii de la oraş înţeleg prin picnic activitatea de a face grătar, de a asculta muzică şi de a juca diverse jocuri, foarte puţini respondenţi afirmând că au mers la picnic pentru pescuit sau pentru a citi. „Merg destul de des la picnic, alături de prieteni, iar de 1 Mai nu lipsim niciodată. Cum vine vremea frumoasă, ieşim la pădure sau în spatele blocului şi încingem grătarul cu mititei. Nu avem nevoie de locuri special amenajate, dăm drumul la muzică, să fie sărbătoare", spune Vali, un tânăr un vârstă de 24 de ani din Capitală.
Plăcerea unora, nemulţumirea altora
Potrivit celor de la Daedalus Millward Brown, nu toate persoanele sunt însă de aceeaşi părere cu acest tânăr. Persoanele de peste 45 de ani sunt nemulţumite de gălăgia creată de cei care ies la picnic, iar femeile sunt deranajate de aglomeraţie. Mai mult, cu toate că majoritatea celor intervievaţi au afirmat că picnicul înseamnă, în pri