Carnea roşie, adică dea de porc şi de vită, este bună doar cu moderaţie, spun nutriţioniştii. O opţiune mai sănătoasă este cea albă, categorie din care fac parte puiul, curcanul şi peştele.
Carnea, indiferent de tip, este cea mai importantă sursă de proteine cu valoare biologică înaltă („complete"). Spre deosebire de proteinele vegetale, cele din produse animale conţin toţi cei 9 aminoacizi esenţiali - pe care organismul uman nu-i poate produce şi trebuie asiguraţi din alimentaţie. Aceşti aminoacizi joacă un rol foarte important pentru sinteza anumitor substanţe din organism, cum ar fi hormonii tiroidieni, serotonina (un neurotransmiţător care ne conferă o stare de bine), etc. Proteinele vegetale sunt considerate a fi „incomplete", pentru că din ele lipsesc unul sau mai mulţi aminoacizi esenţiali. Din acest motiv, vegetarienii trebuie să fie atenţi să-şi asigure un aport optim de aminoacizi de acest tip.
Citeşte şi:
Au fost descoperite două noi grupe de sânge
Vitamina B12, doar în produsele de origine animală
Pe lângă aminoacizii esenţiali, carnea este importantă şi prin mineralele şi vitaminele pe care le conţine: fier, zinc, acid folic, magneziu, vitamine din grupul B, etc. Cu excepţia vitaminei B12, pe care o găsim doar în produsele de origine animală, ceilalţi nutrienţi se găsesc şi în vegetale. Însă unii dintre ei, cum ar fi fierul, sunt asimilaţi mai bine din carne şi din produsele derivate. Din toate tipurile de carne, peştele conţine cea mai redusă cantitate de fier. Vitamina B12 este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi intervine în procesul de maturizare a globulelor roşii. Carenţa duce la apariţia anemiei.
Absenţa proteinelor din alimentaţie produce tulburări de creştere în cazul copiilor, scade rezistenţa la infecţii, provoacă anemie şi scade rezistenţa fizică şi intelectuală.
Carnea albă are ma