Banca Națională a României probabil va evita să reducă dobânda-cheie, pentru a cincea întâlnire consecutivă, după ce prăbușirea guvernului pentru a doua oară în acest an a slăbit moneda națională.
Banca centrală își va păstra dobânda-cheie la 5,25% și după întâlnirea care va avea loc pe 2 mai, conform economiștilor de la Bank of America Merrill Lynch, Capital Economics Ltd și Banca Comercială Română SA, intervievați de agenția de știri Bloomberg. Aceștia prevăzuseră că BNR va reduce dobânda cheie cu un sfert de punct înainte de prăbușirea guvernului Ungureanu pe 27 aprilie.
Află care este noua conducere a Băncii Comerciale Române, aprobată de BNR
Vezi la ce nivel a ajuns rezerva valutară a BNR
Cursul leu-euro a atins minimul istoric
Aceste evenimente au provocat scăderea leului la nivelul minim față de euro de 4,4008 lei pentru un euro, pe 27 aprilie și îi va forța pe decidenții politici să protejeze moneda națională prin păstrarea neschimbată a dobânzilor după reducerea costurilor de împrumut cu 1% pentru a stimula creșterea economică. Indicele BET a scăzut cu 0,9% la 5.304,44, încheind ședința la 5.331,59.
„Având în vedere povara datoriilor în valută care afectează România, cursul de schimb este un factor critic în procesul decizional al Băncii Naționale”, a declarat Neil Shearing, economist-șef pe piețele emergente la Capital Economics, în cadrul unui raport către clienți publicat pe 27 aprilie. „Evoluția evenimentelor rămâne incertă, dar este puțin probabil ca decidenții politici să reducă dobânda-cheie având în vedere nivelul ridicat de incertitudine politică”, a adăugat acesta, citat de Bloomberg News.
Acord precauționar
România, care a asigurat un acord precauționar cu Fondul Monetar Internațional în valoare de 5 miliarde de euro, în 2011, pentru a se proteja de efectele crizei datoriilor