Guvernul Spaniei și sectorul bancar sunt în negocieri asupra modalității segregării împrumuturilor imobiliare toxice în cadrul uneia sau mai multor companii de gestionare a activelor pentru a ușura povara acestora asupra instituțiilor de creditare spaniole.
Schema „băncii toxice” este ultima încercare a guvernului lui Mariano Rajoy să evite ca țara sa să fie forțată să apeleze la un program de asistență financiară de tipul celui acordat Greciei, Irlandei sau Portugaliei, anunță CNBC.
Citește mai multe despre noul val de recesiune economică abătut asupra Spaniei
Află și despre intențiile guvernului spaniol de a-i obliga pe bogați să-și plătească serviciile de sănătate
O nouă recapitalizare
Oficial, miniștrii consideră că Spania nu va avea nevoie de înfiițnarea unei „bănci toxice”, însă economiștii susțin că situația este așa de gravă încât băncile slabe vor avea nevoie de o recapitalizare adițională de încă 100 de miliarde de euro.
Una din opțiunile disponibile este asistența Uniunii Europene, însă Spania vrea să evite o asemenea lovitură dată propriei credibilități precum și condițiile stricte impuse. În cadrul unui discrus susținut duminică, Rajoy și-a reafirmat angajamentul față de măsurile dure de reformă: „Spania are nevoie urgent de schimbări structurale reale și nu de mimarea reformei, pentru a crește și a crea noi locuri de muncă”.
Raportul FMI
În acest an, guvernul Popular al Lui Rajoy a înăsprit măsurile de austeritate fiscală, a reformat piața muncii și a cerut băncilor să-și crească rezervele de capital cu 54 miliarde de euro.
Aceste măsuri nu au fost însă suficiente, săptămâna trecută Fondul Monetar Internațional identificând două bănci controlate parțial de către stat, printre care și Bankia precum și alte 7 băncii de economii drept extrem de vulnerabile, considerând, totodată, că ace