Ziua Internationala a Muncii, sarbatorita astazi in intreaga lume, surprinde economia mondiala intr-o perioada in care somajul a devenit cea mai mare problema. Daca la 1 mai 1886, protestatarii de la Chicago au iesit in strada nemultumiti ca munceau prea mult, astazi oamenii din intreaga lume sunt speriati ca nu gasesc de lucru, jobul fiind considerat aproape un lux.
Astazi se implinesc 126 de ani de cand Congresul Internationalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai drept Ziua Internationala a Muncii. Decizia a fost luata in memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Pe 1 mai 1886, sute de mii de americani cereau in strada, in cadrul unor manifestatii violente, dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariului. Trei ani mai tarziu, majoritatea tarilor lumii a adoptat ziua de 1 Mai drept sarbatoare, un eveniment simbolic care cinstea munca drept una dintre principalele valori universale. 124 de ani mai tarziu, sarbatoarea pare sa-si fi pierdut din valentele initiale. Cel putin in Romania, a devenit, de multa vreme, mai mult un motiv de distractie.
Insa, in acest an, poate mai mult ca oricand, in intreaga lume, adevaratele semnificatii ale Zilei Internationale a Muncii revin in actualitate. Pe 1 Mai, in multe dintre tarile lumii sunt programate ample marsuri si mitinguri menite a reclama somajul, noul flagel care afecteaza economia mondiala, dupa criza financiara.
Somajul, al treilea val al crizei
Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a avertizat ca situatia ocuparii fortei de munca la nivel global este "alarmanta" si nu este de asteptat sa se imbunatateasca in viitorul apropiat, relateaza BBC.
Agentia a spus ca masurile de austeritate, in special in economiile avansate, au afectat crearea de noi locuri de munca.
OIM a afirmat ca situatia este de asteptat sa se