Inginerii germani au provocat greve de avertisment în scopul de a obține o creștere salarială de 6,5%, creștere care ar putea provoca temeri cu privire la presiunile inflaționiste din cadrul celei mai mari economii europene.
IG Metall, unul dintre cele mai puternice sindicate, a declarat că greve spontane și demonstrații au izbucnit duminică în intreaga Germanie. Grevele vor fi intensificate după 1 mai, zi liberă în Germania, a declarat Berthold Huber, președintele IG Metall, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Sindicate mai puternice
Grevele, care au afectat uzinele din Bavaria, dar și landurile din nord și Berlin, arată creșterea puterii sindicatelor în Germania. Criza datoriilor suverane nu a putut împiedica scăderea constantă a șomajului, aflat în prezent la cea mai scăzută rată de la reunificarea țării în 1990, iar multe companii industriale se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat.
Gesamtmetall, organizația angajatorilor, a oferit muncitorilor o creștere salarială de 3% în decurs de 14 luni, care reprezintă și o creștere salarială reală, au argumentat reprezentanții acestei organizații. Aceștia au criticat acțiunile de protest ale muncitorilor, avertizând asupra consecințelor negative asupra economiei ale acestora.
Presiuni inflaționiste
Deocamdată presiunile inflaționiste nu afectează Germania, rata inflației aflându-se sub rata medie a zonei euro, de 2,7% în martie. Însă cererile IG Metall urmează unei creșteri salarială de 6,3% în decursul următorilor doi ani pentru 2 milioane de bugetari obținută luna trecută de sindicatul angajațiilor din sectorul serviciilor, Ver.di, după săptămâni de acțiuni de protest.
La rândul său, Deutsche Telekom, compania telefonică germană, a căzut de acord cu cei 17.000 de angajați ai săi asupra unei sporiri salariale de 2,3 % în acest an plus două creșt