Grecia a inaugurat ieri la Atena primul centru de detenţie a imigranţilor ilegali, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare, relatează agenţia de presă Ana. Sursa: Reuters
Anual, aproximativ 130.000 de imigranţi ilegali trec, relativ fără probleme, frontierele destul de permeabile maritime şi terestre ale Greciei, dintre care cei mai mulţi tranzitează teritoriul elen spre alte destinaţii din Europa venind din Turcia.
Pentru Grecia, intrată în al cincilea an de recesiune şi care se confruntă cu o creştere a ratei infracţionalităţii în parte ca urmare a crizei economice, imigraţia ilegală a devenit o problemă majoră în ajunul scrutinului programat pentru 6 mai.
Până recent aproape cvasianonim, partidul de dreapta radicală "Zori de aur", care a pledat constant pentru deportarea imigranţilor în campania electorală, exploatând starea de spirit a electoratului naţionalist, ar putea să obţină un număr nesperat de mare de mandate în actualul scrutin.
Până la jumătatea anului 2013, guvernul de la Atena ar putea construi până la 50 de centre de detenţie similare, potrivit publicaţiei EUObserver.
"Transmitem mesajul în toate părţile că această ţară nu mai este lipsită de apărare", a avertizat ministrul grec al Protecţiei Cetăţenilor, Michalis Chrysochoidis. Acum câteva săptămâni, minsitrul dădea asigurări că lucrările pentru ridicarea unui zid de trei metri pe o porţiune de circa 13 kilometri de la graniţa cu Turcia sunt aproape de finalizare.
Potrivit Frontex, agenţia europeană de protecţie a frontierelor, anul trecut circa 6.000 de imigranţi pătrundeau ilegal în Grecia în fiecare lună prin sectorul respectiv. Turcia a refuzat până în prezent să semneze un acord cu UE în baza căruia imigranţii care intră ilegal în Grecia să fie trimişi înapoi pe teritoriul turc. Guvernul de la Ankara condiţionează semnar