Cea mai mare parte a ţărilor din zona euro se confruntă cu o degradare a situaţiei lor economice şi multe dintre ele sunt în recesiune, precum Italia, Portugalia, Grecia. Europa de Sud nu este singura afectată. Franţa, Irlanda şi Olanda se confruntă şi ele cu o situaţie economică foarte delicată. Ziarul Les Echos, citat de Agerpres, trece în revistă principalele probleme ale acestor ţări.
În Italia, sprijinul solid de care beneficia Mario Monti se erodează de câteva săptămâni şi situaţia economică rămâne delicată. Ţara se împrumută cu dobânzi tot mai mari. Degeaba s-a lansat preşedintele consiliului în reforme structurale inedite în economia italiană, deoarece costul finanţării datoriei a început să crească în mod periculos în ultimele zile. Ca şi în Spania, creşterea se anunţă mai redusă decât s-a prevăzut şi şeful guvernului a recunoscut că revenirea la echilibrul bugetar prevăzut iniţial pentru 2013 va fi amânată cu un an din cauza recesiunii din acest an. Faptul că 70 % din cele 232 de miliarde de euro reprezentând economii bugetare planificate sunt finanţate de creşterea încasărilor şi nu de scăderea cheltuielilor duce la o diminuare şi mai mare a surselor de creştere şi măreşte riscul unei explozii sociale.
Elev plin de zel al zonei euro, Portugalia aplică cu conştiinciozitate măsurile severe dictate de creditorii internaţionali. Dar recesiunea ameninţă realizarea obiectivelor bugetare. Desigur, finanţele publice ale ţării au înregistrat în 2011 un deficit de 4,2% din PIB, în timp ce obiectivul stabilit de creditori era de 5,9%, dar Lisabona rămâne cu toate acestea unul din membrii în pericol din zona euro. Datoria, care a atins anul trecut 107,8% din PIB, ar trebui să urce la 112,5% anul acesta. PIB-ul ar trebui să se contracte cu 3,4% anul acesta şi să stagneze în 2013, potrivit Băncii Portugaliei. Această recesiune, asociată cu o rată ridica