Foto: Thinkstock O amplă campanie naţională de consultaţii ginecologice şi teste Babeş-Papanicolau organizată de Fundaţia Renaşterea a arătat o frecvenţă crescută a infecţiilor genitale în ţara noastră. Peste 67% dintre cele 16.000 de femei investigate au fost depistate cu infecţii genitale. Dintre acestea, 10% prezentau leziuni precanceroase, fiind suspecte de cancer de col uterin şi îndrumate către investigaţii suplimentare.
Infecţia cu HPV (Human Papilloma Virus sau Papillomavirusul uman) este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, spune doctor Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul I. Cantacuzino. Riscul de contractare a HPV pe parcursul vieţii este estimat la 70-80%. Mai exact, dr. Ruxandra Dumitrescu susţine că până la 50 de ani, 80% dintre femei trec prin infecţia cu HPV, iar la 60 de luni de la primul contact sexual, aproximativ 60-70% dintre adolescente au infecţie cu HPV.
De la HPV la cancer de col uterin
Infecţia cu HPV este cauza directă a cancerului de col uterin, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În mod cert, femeile care fac cancer de col uterin au avut înainte infecţie cu HPV, explică dr. Ruxandra Dumitrescu.
Cancerul de col uterin apare la vârste relativ tinere şi are un impact devastator pentru paciente. Pe segmentul de vârstă 15-44 de ani, cancerul de col uterin este cea mai frecventă formă de cancer, afirmă dr. Dumitrescu. Ea a adăugat că, la aceste vârste, 24% din totalul cazurilor de cancer îl reprezintă cancerul de col uterin, iar 19% - cancerul de sân.
Un alt aspect îngrijorător subliniat de dr. Ruxandra Dumitrescu este prezentarea tardivă a femeilor la medic: "De obicei, la noi, pacientele ajung în stadiul 3-4 de cancer. Ceea ce urmează sunt consecinţe dramatice: operaţie mutilantă, chimioterapie, medicaţie greu de suportat, speranţă de via