În urmă un an şi jumătate vorbeam cu câteva prietene angajate pe posturi bune în Spania şi aflam cu îngrijorare, încă de pe atunci, că ele simt că ţara în care sunt stă să se prăbuşească. Din ce motiv? Din cauza încurajării nemuncii în unele regiuni, prin măsuri de protecţie socială folosite excesiv şi defectuos. Ceea ce aflam atunci de la oamenii simpli aflaţi în piaţa muncii ne este confirmat acum prin statistici şi perspective îngrijorătoare legate de Spania.
În fapt, ele îmi spuneau că, odată cu izbucnirea crizei, cei care îşi pierdeau locul de muncă erau plătiţi de stat cu 75-80% din ultimul salariu, timp de doi ani. Acest lucru a încurajat pe foarte mulţi să renunţe de bună voie la slujbe şi să stea acasă pe banii statului. În plus, după cei doi ani de şomaj de lux, spaniolii puteau beneficia încă nouă luni de un ajutor de 600 de euro pe lună. Aşadar, vorbim de o măsură de protecţie socială care, într-un final, a distrus piaţa muncii şi a îngropat ţara în datorii, pe lângă cele generate de criza imobiliară şi economică.
Un articol recent publicat de CNN Money relevă faptul că problemele de notorietate de pe piaţa muncii din Spania se află la rădăcina crizei economice a ţării. Piaţa muncii reprezintă o problemă deosebit de serioasă şi „este de aşteptat să se înrăutăţească înainte să se îmbunătăţească....dacă se va îmbunătăţi”.
“Rata de scădere a locurilor de muncă se dovedeşte a fi extreme de îngrijorătoare”, scriau vineri analiştii Societe General Michala Marcussen şi Michel Martinez, după ce guvernul spaniol a raportat că rata şomajului a escaladat la un nou maxim istoric, de 24,4%, la finalul primului trimestru.
Aceasta reprezenta o creştere importantă de la deja astronomica rată de 22,9% la finalul lui 2011. Spania va fi bântuită de un şomaj uriaş pentru mulţi ani, în special în rândul populaţiei tinere, dar acum lucrurile sunt ma