Apple, cea mai profitabilă companie de tehnologie din lume, reuşeşte să evite anual plata unor taxe şi impozite în valoare de miliarde de dolari, cu ajutorul unor artificii fiscale care presupun impozitarea veniturilor în alte state, scrie Business Insider, citând The New York Times.
Anul trecut, Apple a plătit un impozit global de 9,8%, mai exact, a plătit taxe în valoarea de 3,3 miliarde de dolari pentru un profit de 34 de miliarde de dolari. În cazul Walmart, spre exemplu, procentul a fost de 24%, nivel considerat mediu pentru corporaţiile internaţionale mari.
Artificiile Apple au permis companiei să evite plata unor taxe federale în valoare de 2,4 miliarde de dolari. Cel mai probabil, prin evitarea unor taxe locale compania generează economii de alte câteva milioane de dolari, notează sursa citată.
Artificiile fiscale ale Apple nu încalcă în niciun fel legea şi au ajuns să fie folosite de multe alte companii care s-au inspirat din tehnicile gigantului IT.
Cele mai importante artificii fiscale ale companiei:
• Primul pas important făcut de Apple a fost găsirea unor metode pentru relocarea a 70% din profit în afara Statelor Unite, în ciuda faptului că majoritatea designerilor de produse şi a executivilor companiei îşi desfăşoară activitatea în State. Sistemul de taxe american a fost conceput în aşa fel încât impozitele percepute asupra companiilor să ţină cont de locul unde sunt generate cele mai mari venituri, nu de locul în care sunt fabricate şi vândute produsele, aspect de care Apple ţinut cont când şi-a dezvoltat strategia.
• Veniturile generate de afacerea Apple din SUA nu sunt colectate şi administrate la sediul din California, ci de către o subsidiară numită Braeburn Capital care îşi desfăşoara activitatea în statul Nevada. Statul Nevada nu percepe niciun fel de impozit pe profit pentru companii, în timp ce în Calif