La Paris, au loc astăzi manifestaţii de amploare pe care candidaţii încearcă să le speculeze în scop electoral. Cum se prezintă matematica alegerilor înainte de turul al doilea al prezidenţialelor.
Sărbătoarea Muncii, 1 Mai, a fost o bună ocazie pentru actorii politici din Franţa de a ieşi la rampă, în condiţiile în care intră în ultima linie dreaptă pentru cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor (6 mai). Preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy a anunţat că va fi prezent la o mare reuniune ce va fi organizată în Piaţa Trocadero, din Paris. A lansat totodată un dublu atac: o dată împotriva sindicatelor şi în special a CGT şi a liderului acesteia, Bernard Thibault, care a cerut oamenilor să voteze contra Sarkozy, şi a doua oară împotriva rivalului său socialist, François Hollande.
Pe Hollande l-a acuzat că vrea să confişte sărbătoarea de 1 Mai şi că a pactizat cu sindicatele. „Conducătorii sau membrii permanenţi ai CGT (Confederaţia Generală a Muncii, cel mai important sindicat) care cer oamenilor să voteze pentru un anume candidat trădează cauza sindicalismului. Are un sindicat rolul de partid politic? Sindicatele sunt foarte utile, au sarcina să reprezinte salariaţii, dar ştiţi că nu s-a mai întâmplat până acum ca un sindicat să ceară oamenilor să voteze un candidat?", s-a întrebat retoric Sarkozy pe canalul de televiziune France 2.
Critică greşită
„François Hollande va defila în spatele drapelelor roşii ale CGT. Eu voi vorbi în faţa unei păduri de drapele tricolore", a explicat Sarkozy. "1 Mai nu aparţine nimănui. 1 Mai e sărbătoarea tuturor celor care muncesc şi care au muncit toată viaţa", a insistat Sarkozy. Preşedintele s-a grăbit însă: socialistul nu se va afla la Paris cu sindicaliştii, ci la Nevers, unde va comemora moartea fostului premier Pierre Bérégovoy, care s-a sinucis pe 1 mai 1993.
Hollande a cal