Cele mai importante evenimente culturale organizate la Sibiu în 2012 vor sta sub semnul barocului.
Sibiul s-a întors în lumea de basm a conţilor şi a conteselor, a muzicii vechi şi a reverenţelor, a ţinutelor splendide din brocart accesorizate cu peruci, în cazul domnilor, sau coafuri pretenţioase, în cel al doamnelor, încă de la prima manifestare a programului „Sibiu Baroc Update".
La parada festivalului (care a avut loc duminică seară şi la care au participat 7.000 de persoane), făclii aprinse, cimpoieri şi tobe au vestit reîntoarcerea acasă, în Cetate, a lui Samuel von Brukenthal, baronul-simbol al urbei de pe Cibin, cel care a lăsat, în muzeul care îi poartă numele, exponate de valoare.Baronul Samuel von Brukenthal - interpretat de actorul Mihai Panaitescu, de la teatrul din Deva - nu a venit însă singur.
L-au însoţit nu mai puţin de 600 de supuşi îmbrăcaţi în costume de epocă şi care alegorice, iar primirea a fost una pe măsură. Din cauza numărului foarte mare de spectatori, parada abia a reuşit să treacă pe strada Nicolae Bălcescu spre Piaţa Mare a Sibiului.
„Am revenit în glorie, am simţit foarte multă căldură din partea spectatorilor şi, surprinzător, foarte mulţi oameni, chiar foarte bine îmbrăcaţi, făceau reverenţe, cu o naturaleţe ieşită din comun. N-am crezut că în România se mai pot face reverenţe. A fost impresionant, se pare că genul acesta de spectacol este foarte apreciat de public şi Sibiul a devenit baroc. Din nou, e o mare satisfacţie pentru mine", a spus actorul Mihai Panaitescu.
Străzile oraşului au fost pline de personaje fantastice Foto: mediafax
Organizarea paradei, luni de muncă
Parada de la Sibiu a fost pregătită minuţios, timp de câteva luni, şi a dat startul manifestărilor estivale din cadrul programului „Sibiu Baroc Update". „Au fost sute de contese şi de conţi,