Foto: Comstock / Thinkstock Un studiu neo-zeelandez susţine că este posibilă depistarea din copilărie a viitoarelor comportamente compulsive sau adictive, precum dependenţa de droguri, alcool, tutun, jocuri de noroc. Potrivit autorilor studiului, publicat în revista Psychological Science, persoanele dependente de droguri sau de jocuri de noroc prezintă semne de instabilitate emoţională de la vârsta de 3 ani. Copiii care au un temperament agresiv de la vârste mici prezintă un risc dublu comparativ cu copiii echilibraţi de a dezvolta comportamente adictive faţă de droguri, alcool, tutun, bani etc.
Autorii studiului au analizat comportamentul şi dezvoltarea intelectuală, economică şi psihologică a 1.000 de participanţi de la naştere până la vârsta de 32 de ani. Subiecţii, născuţi în perioada aprilie 1972 - martie 1973 la Dunedin, Noua Zeelandă, au fost împărţiţi în cinci grupe în funcţie de trăsăturile de personalitate şi comportamentul fiecăruia. Din totalul participanţilor, 10% aveau un comportament agitat, instabil, agresiv în perioada grădiniţei, de la vârsta de 3 ani. Comportamentul acestor copii se caracteriza prin lipsa controlului de sine, trecerea bruscă de la o stare la alta (de la râs la plâns, de la calm la nervozitate), atitudine impulsivă şi încăpăţânare, tendinţa spre izolare, sentimente negative, violenţă fizică şi verbală. La maturitate, aceşti subiecţi şi-au păstrat aceleaşi stări de instabilitate emoţională, tendinţa spre izolare şi pesimism. Între 21 şi 32 de ani, cercetătorii au putut observa la aceste persoane dependenţă de droguri, alcool, tutun sau jocuri de noroc, ba chiar în cazul unora, toate acestea la un loc.
Studiul arată că există o legătură între modul de a se comporta al copiilor şi viitoarele obiceiuri, comportamente, atitudini din viaţa adultă. Iată de ce autorii sugerează că adicţiile de droguri, alcool, jocuri