Cu ”Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov, o extraordinară punere în scenă a lituanianului Oskaras Korşunovas, s-a deschis duminică Festivalul de Teatru de la Caracal, organizat de Primăria acestui municipiu şi ”Mişcarea de rezistenţă”. Spectacolul companiei OKT/ Vilnius City Theatre, care a avut un succes răsunător la premiera din 2000 de la Avignon, a fost prezentat la Caracal ca un omagiu adus marelui actor Ştefan Iordache, creatorul memorabilului rol Maestrul în producţia Teatrului Mic ”Maestrul şi Margareta” (1980), în regia Cătălinei Buzoianu. S-a văzut impactul surprinzător asupra publicului, în special asupra oamenilor de teatru: actori, regizori, scenografi, cronicari veniţi din Bucureşti sau din alte oraşe ca să vadă creaţia acestui regizor, care surprinde Europa teatrală de vreo 15 ani.
Mai multe informaţii şi imagini de la Festivalul de Teatru de la Caracal, organizat de Mişcarea de Rezistenţă împreună cu Primăria Oraşului Caracal, găsiţi pe site-ul www.mariustuca.ro
Excepţional, deci, începutul ediţiei a doua a Festivalului, desfăşurată în memoria lui Liviu Ciulei, marele creator de care este legat momentul reteatralizării, al modernităţii teatrului românesc. Prima ediţie s-a numit Gala de Teatru ”Ştefan Iordache” şi a avut loc anul trecut, în aceeaşi splendoare arhitectonică de peste o sută de ani care este Teatrul din Caracal, încununat acum cu numele artistului, de care ne este tot mai dor o dată cu creşterea distanţei în timp de la trecerea lui în altă lume.
Directorul Festivalului, Marina Constantinescu, critic de teatru şi realizator tv, menţiona, duminică seara, în deschidere, că aceste omagii aduse celor doi mari artişti ”este felul nostru de a rezista prin cultură” şi că ”această bijuterie a arhitecturii de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea şi început de secol douăzeci are nevoie de teatru”.
@N_