Cutremurul provocat de demiterea Cabinetului Ungureanu a adus moneda naţională la minimul istoric de 4,39 lei/euro.
Speculatorii pieţei valutare fructifică din plin, în aceste zile, incertitudinile privind politicile fiscale şi bugetare provocate de căderea Guvernului. După puseul de vineri (ziua moţiunii de cenzură adoptată în Parlament), când moneda unică a ajuns la 4,37 lei/euro pe fondul căderii Guvernului Ungureanu, cursul valutar a atins ieri un nou maxim istoric de 4,39 lei/euro.
Văzut în oglindă, leul se află acum la minimul istoric în raport cu euro. La fel s-a întâmplat şi în momentul schimbării Cabinetului Boc, la 8 februarie, când cursul a trecut de la 4,34 la 4,35 lei/euro.
BNR a anunţat ieri, la ora 13.00, un curs de referinţă de 4,3970 lei/euro, în creştere cu 2,23 bani faţă de vineri, deşi potrivit dealerilor banca centrală a continuat să intervină indirect pentru a evita o depreciere mai mare. Pe piaţa valutară interbancară, mai puţin vizibilă, speculatorii au plusat chiar până la cote de 4,41-4,43 lei/euro şi atmosfera este încă destul de încordată.
Facturi şi rate tot mai mari
Dacă la începutul anului cursul oscila între 4,34 şi 4,36 lei/euro, acum se îndreaptă vertiginos spre 4,4 lei/euro, ceea ce înseamnă că în luna care tocmai a început vom plăti mai mult la toate serviciile ale căror tarife se calculează în moneda europeană.
Spre exemplu, chiria de 200 de euro a fost, în ianuarie, echivalentul a 868 de lei - acum va fi 880 de lei; un abonament de 10 euro la mobil era în ianuarie egal cu 43,4 lei - acum va fi de 44 de lei.
Deprecierea leului îi loveşte cel mai puternic pe cei care au de plătit rate în bancă. Dacă o astfel de rată, stabilită spre exemplu la 300 de euro, era în ianuarie echivalentul a 1.300 de lei, acum va ajunge la 1.320 de lei.
Şi faţă de alte valute impor