Spania, a cincea economie ca mărime a Uniunii Europene dar în care una din patru persoane nu are loc de muncă, mai mult decât în SUA în timpul Marii Depresiuni, trece printr-o "criză de proporţii uriaşe", au avertizat liderii spanioli.
Ei asigură însă că Spania nu va cere asistenţă financiară internaţională, cu toate că şomajul a ajuns la maximul ultimilor 18 ani, ratingul statului este tăiat de agenţiile de evaluare financiară, iar costurile de finanţare cresc.
Rata şomajului din Spania a crescut de la aproape 23% în ultimele trei luni ale anului trecut la 24,4% în primul trimestru al acestui an în condiţiile în care economia sufocată de cea mai acută austeritate din ultimele trei decenii a intrat în cea de a doua recesiune de după 2009.
Creşterea şomajului a fost favorizată de reformele introduse de guvern care le permit angajatorilor să concedieze mai ieftin şi mai uşor personalul. Doar în perioada ianuarie-martie numărul şomerilor s-a majorat cu 374.300, ceea ce s-ar putea traduce prin venituri din taxe de 953 milioane euro pierdute de stat, scrie The Guardian. "Datele sunt teribile pentru oricine, sunt teribile pentru guvern. Spania este într-o criză de proporţii uriaşe", a spus ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo (foto) într-un interviu la un post de radio.
În patru dintre regiunile autonome spaniole rata şomajului depăşeşte 30%, iar la nivel naţional 54% din tinerii cu vârste de sub 25 de ani nu au loc de muncă.
În 1,72 de milioane de familii niciun membru nu are de lucru. Din cei 47 de milioane de locuitori ai Spaniei, doar 17.433.200 au loc de muncă.
Printr-un mesaj transmis la radio, Garcia-Margallo a îndemnat UE să depună mai multe eforturi pentru a promova creşterea economică.
"Ce nu e bun pentru noi nu-i bun nici pentru ei. Suntem ca în cazul Titanicului - dacă se scufundă, odată cu el pier şi